Browse
Recent Submissions
Item Вплив якісних показників на зміну забарвлення плодів вишні і черешні(УНУС, 2024) Василишина О.В.плоди вишні, антиоксидантна активність, колір, оптична густина.Item Розроблення технології десертів функціонального призначення з використанням полісахаридів.(ТДАУ, 2024-11-10) Василишина О.В.Стаття присвячена розробці нових технологій виготовлення желе із використанням структуроутворювачів рослинного походження: альгінату натрію, карагенану. Десерти солодкі страви, які мають високу біологічну і енергетичну цінність та користуються популярністю серед населення. Додавання до желе альгінату натрію в кількості 2,5−3,0% сприяє поліпшенню реологічних, структуроутворювальних, фізико-хімічних та органолептичних показників. В готовому желе вміст сухих розчинних речовин знаходиться на рівні 63,0…63,2%, цукрів − 40,2…40,6%, титрованих кислот − 1,3…1,4%. Вміст аскорбінової кислоти становить 12−13 мг/100г та каротину – 1,31−1,42 мг/100 г. Продукт має желеподібну консистенцію, прозорий червоний колір з приємним присмаком вишні та ароматом малини. Оскільки альгінат натрію сприяє виведенню важких металів з організму людини, желе рекомендовано використовувати як продукт харчування спеціального та лікувально-профілактичного призначення.Item Вплив якісних показників на зміну забарвлення плодів вишні і черешні.(УНУС, 2024-11-10) Василишина О.В.Стаття присвячена визначенню основних показників стиглості плодів вишні та черешні залежно від формування якості і вмісту біологічно активних речовин. Вишня і черешня мають багатий хімічний склад, завдяки наявності цукру, органічних кислот, фенольних сполук, антоціанів, кверцетину, вітамінів С, каротиноїдів та вважаються дієтичними продуктами. Збирання плодів у оптимальній ступені стиглості є основним показником який вливає на якість, транспортування, зберігання та переробляння. Встановлено, що фізико-технічний склад плодів вишні та черешні змінюється та залежить від показників кольору, оптичної густини, коефіцієнту світлопропускання. За результатами досліджень оптична густина плодів вишні та черешні складає 0,30–0,42 % та знаходиться в оберненій залежності від коефіцієнту світло- пропускання. Густина плодів визначається впливом умов вирощування за роки проведення досліджень: найвища 2021 року − 0,42 і 0,37 %, а найнижча – 2023 року (0,33 і 0,28 %). У плодів вишні вона вища за черешню на 0,37 і 0,32% та обернена до коефіцієнту світлопропускання. Колір плодів вишні та черешні визначає їхню антиоксидантну активність. Антиоксидантна активність є основним показником який визначає якість плодів вишні і черешні та залежить від вмісту біологічно активних сполук: фенольних, флавоноїдів та антоціанів. За результатами досліджень антиоксидантна активність плодів вишні переважає черешні на 10−16 %. 2021 року активність плодів вишні та черешні на 38 % перевищувала плоди 2023 року, що пов’язано із впливом погодних умов вирощування. Таким чином, якість плодів вишні та черешні визначається показниками антиоксидантної активності, оптичної густини (0,30–0,42 %) та коефіцієнту світлопропускання (0,28–0,42 %). Перспективою подальших досліджень є встановлення залежності між показниками антиоксидантної активності та кольором плодів (оптичною густиною, коефіцієнтом світло пропускання) що дасть змогу спрогнозувати якість продукції. Ключові слова: плоди вишні, антиоксидантна активність, колір, оптична густина.Item Вплив якісних показників на зміну забарвлення плодів вишні і черешні(УНУС, 2024-11-10) Василишина О.В.плоди вишні, антиоксидантна активність, колір, оптична густина.Item Агротехнологічні особливості вирощування багаторічних злаків і пшениці спельти у світі й Україні(Уманський національний університет садівництва, 2020) Карпенко В.П., Полторецький С.П., Любич В.В.Проведено оцінку пшениці спельти і пирію середнього за основними агробіологічними показниками (календарними датами початку основних фаз розвитку рослин, динамікою висоти рослин, накопиченням сухої маси, урожайністю зерна та вмістом білка) порівняно з м’якою пшеницею. Визначено показник стабільності формування врожаю зерна. Видання науковців Уманського національного університету садівництва містить роботи у галузі вивчення якості зерна та зернових продуктів злакових культур. Ця книга буде корисною селекціонерам, які працюють над створенням нових сортів пшениці, агрономам, які вирощують цю важливу продовольчу культуру, спеціалістам хлібної промисловості, науково-педагогічним працівникам, аспірантам і студентам сільськогосподарських спеціальностей і спеціалістам.Item FACTORS INFLUENCING THE POST-HARVEST QUALITY OF GARDEN STRAWBERRIES (REVIEW)(CPN Publishing Group, 2023) Zamorska Iryna, Smelyanets OlegThe article presents an analysis of the influence of modes and methods of storage of garden strawberries on their post-harvest quality in the chilled state. The influence of various coatings on the quality and preservation of berries is evaluated Keywords: strawberries, cooling, storage method, treatmentItem ВМІСТ ТА ФОРМИ ВОЛОГИ У ЗАМОРОЖЕНИХ ЯГОДАХ СУНИЦІ САДОВОЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ(Науковий вісник ТДАТУ, 2023) І. Л. ЗаморськаУ статті досліджено кріорезистентність, вміст та форми вологи у заморожених ягід суниці садової сорту Полка за попередньої обробки в розчинах мальтодекстрину DE 15-20 концентрації 1, 2, 3, 4, 5, 6 %. Досліджено, що вміст вологи у свіжих ягодах суниці складав 92,5 %, з якої колоїдно-зв’язаної – 50,79 %, а осмотично-поглиненої – 41,71 %. Кріорезистентність заморожених ягід суниці складала 69,5-92,0 %, а масова частка вологи – 87,68-91,86 % за максимуму у варіанті з обробкою ягід у 6 %-му розчині мальтодекстрину. Встановлено, що частка вологи колоїдно-зв’язаної достовірно залежала від концентрації розчину мальтодекстрину та тривалості зберігання замороженої суниці з максимумом – у варіанті з обробкою ягід у розчині мальтодекстрину з концентрацією 6 % – 49,81 %, та зниженням до кінця зберігання на 0,87 %. Натомість, частка вологи осмотично-поглиненої достовірно залежала лише від концентрації розчину мальтодекстрину, з рівнем 40,98 %-42,04 %, за неістотного її зниження впродовж зберігання. Доведено, що за попередньої обробки ягід суниці в розчині мальтодекстрину 6 %-ї концентрації досягалося максимальне збереження вологи в ягодах. Ключові слова: заморожування, суниця, мальтодекстрин, кріорезистентність, вміст вологи, форми вологиItem Biological value of jam from fruit actinidia(Colloquium-journal, 2023) Kalayda K.Item The content of vital nutrients in actinidia fruits(Colloquium-journal, 2023) Kalayda K.Item Quality, biological value and productivity of sweet pepper of early varieties as the basis of competitiveness(Colloquium-journal, 2023) Kalayda K.Item ФЕНОЛЬНІ РЕЧОВИНИ ОБРОБЛЕНИХ 1-МЦП ЯБЛУК(Візаві, 2023-10-20) Худік Л.М.; Гайдай І.В.; Василишина О.В.Item ЕФЕКТИВНІСТЬ ВПЛИВУ ПОПЕРЕДНЬОЇ ОБРОБКИ ПЛОДІВ ЯБЛУК НА ВИХІД СОКУ(Візаві, 2023-10-20) Гайдай І.В.; Калайда К.В.; Худік Л.М.; Василишина О.В.Item The enzymatic activity of sour cherry fruits during storage when treated with a carrageenan solution(Bulletin of the Transilvania University of Brasov, 2023) Василишина О.В.Item Акт впровадження результатів науково-дослідної роботи в ФГ Макосад(УНУС, 2023-01-09) Дрозд О.О.Item Акт впровадження результатів науково-дослідної роботи в ФГ Садок Поділля(УНУС, 2023-01-23) Дрозд О.О.Item Акт впровадження результатів науково-дослідної роботи(УНУС, 2023-01-09) Дрозд О.О.Акт впровадження результатів науково-дослідної роботи в ФГ ІнтерФлора.Item Методика визначення етилен-активності плодів(Scientific Publishing Center “Sci-conf.com.ua”, 2023-01-29) Дрозд О.О.; Мельник О.В.Методика визначення етилен-активності плодів під час зберігання.Item Технологічна інструкція зі зберігання яблук зимових сортів зв післязбиральної обробки інгібітором етилену.(УНУС, 2023-01-05) Дрозд О.О.; Мельник О.В.Технологічна інструкція зі зберігання яблук зимових сортів зв післязбиральної обробки інгібітором етилену.Item Технологічна інструкція зі зберігання груш пізньоосінніх сортів зв післязбиральної обробки інгібітором етилену.(УНУС, 2023-01-05) Дрозд О.О.; Мельник О.В.Технологічна інструкція зі зберігання груш пізньоосінніх сортів зв післязбиральної обробки інгібітором етилену.