Browse
Recent Submissions
Item Автоматизована замкнена система вентиляції для вирощування грибів та сільськогосподарських культур(ДО "Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій", 2024) Кепко О.І.; Голуб Г.А.; Пушка О.С.; Мелентьєв О.Б.; Войтик А.В.; Березовський А.П.Автоматизована замкнена система вентиляції для вирощування грибів та сільськогосподарських культур складається із теплиці, культиваційного приміщення для вирощування грибів, приміщення для вирощування сільськогосподарських культур при штучному освітленні, з’єднаних системою трубопроводів, засувок, якими керує електронний модуль, що складається із автономного електроджерела, фототранзистора, компенсуючого резистора, електромагнітних реле, які переміщують важелі засувок, з одночасним перемиканням вимикача електроживлення залежно від освітленості фототранзистораItem Структурно-логічна схема автоматичної системи управління замкнутою системою опалення та вентиляції теплиць(Кропивницький, 2023) Кепко О.І.; Лісовий І.О.; Ковальчук Ю.О.В процесі проектування автоматичної системи управління замкнутою системою опалення та вентиляції теплиць з регенерацією повітря було обґрунтовано та розроблено структурно-логічну схему управління, яка передбачає управління технологічними параметрами (температурою, вологістю, концентрацією СО2, освітленістю). Структурно-логічна схема була створена на основі технологічної карти вирощування гливи звичайної з урахуванням зміни температури, вологості, концентрації СО2 та освітленості у функції часу. In the process of designing an automatic control system for a closed system of heating and ventilation of greenhouses with air regeneration, a structural and logical control scheme was substantiated and developed, which provides for control of technological parameters (temperature, humidity, CO2 concentration, illumination). The structural and logical scheme was created on the basis of the technological map of the cultivation of common oyster mushrooms taking into account changes in temperature, humidity, CO2 concentration and illumination as a function of time.Item Ефективність виробництва біогазу в аграрному виробництві(КрНУ, 2023) Голуб Г.А.; Кепко О.І.; Яременко О.А.; Марус О.А.; Кепко В.М.Оцінка ефективності виробництва біогазу й електроенергії на його основі в аграрному виробництві неможлива без оцінки економічної ефективності відпрацьованої біомаси як органічних добрив. В Україні, де чорноземні ґрунти є основою виробництва аграрної продукції, питання відновлення їх родючості є актуальною проблемою. Гній сільськогосподарських тварин у поєднанні з підстилкою із соломи є одним із кращих видів органічних добрив. У зв’язку із цим ефективність використання гною для виробництва біометану повинна включати також ефективність його використання як органічних добрив. У статті пропонується методика оцінки економічної ефективності виробництва біометану й електроенергії на його основі за умови, що витрати на виробництво біометану в сільськогосподарських підприємствах включають виробничі витрати на одержання біометану за вирахуванням перевищення вартості органічних добрив над вартістю гною з врахуванням вартості органічних добрив після зброджування в біогазовому реакторі. Методика базується на врахуванні таких показників, як потреба в біомасі для отримання 1 м3 біометану та потреба в біомасі для отримання 1 кВт∙год електроенергії за час зброджування. Ці величини відповідно складають 93,3 кг/м3 і 23,9 кг/кВт∙год. Встановлено значення собівартості виробництва біометану й електроенергії на основі біометану залежно від різниці цін біомаси рідкого гною до зброджування в біогазовому реакторі й органічних добрив після зброджування. Assessment of the efficiency of biogas and electricity production based on it in agricultural production is impossible without an assessment of the economic efficiency of spent biomass as organic fertilizers. In Ukraine, where chernozem soils are the basis of agricultural production, the question of restoring their fertility is an urgent problem. Farm animal manure combined with straw bedding is one of the best types of organic fertilizers. In this regard, the efficiency of using manure for the production of biomethane should also include the efficiency of its use as organic fertilizers. The article proposes a methodology for evaluating the economic efficiency of biomethane production and electricity based on it, provided that the costs of biomethane production in agricultural enterprises include the production costs of obtaining biomethane, minus the excess of the cost of organic fertilizers over the cost of manure, taking into account the cost of organic fertilizers after fermentation in a biogas reactor . The methodology is based on taking into account such indicators as the need for biomass to obtain 1 m3 of biomethane and the need for biomass to obtain 1 kWh of electricity during fermentation. These values are 93.3 kg/m3 and 23.9 kg/kW∙h, respectively. The value of the cost of production of biomethane and biomethane-based electricity was determined depending on the price difference of liquid manure biomass before fermentation in a biogas reactor and organic fertilizers after fermentation.Item Optimization of the choice of energy carrier for a private household(Білоцерківський НАУ, 2025-12-14) Kepko O.I.; Kepko Ya.O.The desire for Ukraine's energy independence is an urgent issue. An important task on the way to energy independence is to improve the energy efficiency of heating systems. This paper presents a modelling of the choice of the most appropriate type of fuel, given the presence of several types of heating equipment in a household, depending on the price of fuel and the cost of its delivery.Item Особливості використання комп’ютерних технологій під час проектування ландшафтних об’єктів(Аграрна освіта, 2008) Кепко О.І.; Чумак Н.М.Розглянуто особливості використання комп’ютерних технологій під час проектування ландшафтних об’єктів. Features of the use of computer technologies during the design of landscape objects are considered.Item Комп'ютерне проектування садово-паркових об'єктів: Навч. посібн.(Візаві, 2010) Кепко О.І.; Чумак Н.М.Item Теплотехніка. Курс лекцій(Вид-во УНУС, 2010) Кепко О.І.; Федоров В.Г.; Виноградов-Салтиков В.О.Теплотехніка вивчає процеси вироблення та використання теплової енергії, відповідно складається з теплоенергетики і теплотехнології. До першої відносять енергетичні установки та енергопостачання, до другої – усі процеси і апарати теплової та холодильної обробки різноманітних продуктів і матеріалів, які вивчають у спецкурсах. Обидві частини теплотехніки мають загальні теоретичні основи. До них входять технічна термодинаміка, тепломасообмін та гідравліка ( цю останню вивчають окремим курсом або в курсі «процеси і апарати» ) Цей курс лекцій призначено для технологів та інших споживачів теплової енергії, що мають спілкуватися або керувати енергетичними установками чи системами енерго– та холодопостачання. Тому першу половину курсу присвячено детальному вивченню технічної термодинаміки і тепломасообміну, а другу – ознайомленню з усіма розділами теплоенергетики. Таким чином, цей курс допоможе спеціалістам агропромислових, харчових, хімічних виробництв у питаннях енерго– та ресурсозбереження, а також охорони природного середовища. Thermal engineering studies the processes of production and use of thermal energy, respectively, it consists of thermal energy and thermal technology. The first includes power plants and energy supply, the second includes all processes and devices for heat and cooling treatment of various products and materials, which are studied in special courses. Both parts of heat engineering have common theoretical foundations. They include technical thermodynamics, heat and mass transfer and hydraulics (the latter is studied in a separate course or in the course "processes and devices") This course of lectures is intended for technologists and other consumers of thermal energy who have to communicate with or manage energy installations or systems of energy and cooling supply. Therefore, the first half of the course is devoted to a detailed study of technical thermodynamics and heat and mass transfer, and the second to familiarization with all sections of thermal power engineering. Thus, this course will help specialists in the agro-industrial, food, and chemical industries in matters of energy and resource conservation, as well as environmental protection.Item Особливості біотехнологічного процесу виробництва субстрату для вирощування гливи(Вінницький НАУ, 2011) Голуб Г.А.; Гайденко О.М.; Кепко О.І.Розроблено технологічний процес виробництва соломистого субстрату для вирощування гливи методом ферментації в пастеризаційній камері з використанням поршневого ущільнювача при ущільненні та упаковці субстрату в мішки. A process of production straw substrate for oyster mushroom cultivation by fermentation in pasteryzatsiyniy chamber with piston sealing with sealing and packaging substrate in bags.Item Інженерна та комп'ютерна графіка: Навч. посіб.(Видавництво "Основа", 2015) Кепко О.І.; Накльока Ю.І.; Пушка О.С.; Чумак Н.М.В навчальному посібнику розглянуто п’ять розділів: «Загальні правила оформлення креслеників», «Методи проекціювання. Зображення», «Технічне креслення», «Елементи будівельних креслеників». Оригінальність курсу - це доповнення теоретичного матеріалу прикладами виконання графічних робіт, в яких в логічній послідовності детально описані дії, які необхідно виконати на комп’ютері. Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів і інженерних спеціальностей. Five sections are considered in the training manual: "General rules for drafting drawings", "Projection methods. Image", "Technical drawing", "Elements of construction drawings". The originality of the course is the addition of theoretical material with examples of graphic works in which the actions to be performed on the computer are described in detail in a logical sequence. The manual is intended for students of higher educational institutions and engineering majors.Item Інтенсивність кріогенної обробки м’ясопродуктів(Харків, 2016) Чернюшок О.А.; Федоров В.Г.; Кепко О.І.Подано дослідження з визначення інтенсивності процесів охолодження та заморожування м’ясних продуктів, що залежить від розмірів продукту, температури та швидкості повітря. У заморожених м’ясних продуктах швидкість перебігу процесів, що впливають на якість, у багато разів менша, ніж в охолоджених. Досліджено динаміку густини теплового потоку під час холодильного оброблення зразків м’ясних продуктів. One of the important conditions of meat products preservation is a maintenance of their high quality and nutritive value. Usage of cold treatment enables preservation over a long period. Cooled products after preservation insignificantly differ from fresh ones. The article contains research regarding determination of the cooling process intensification of meat products subject to their size, temperature and air velocity. Necessity of the meat products freezing will increase their preservation term. Velocity of the processes inside the frozen meat products, influencing their quality, is significantly lower than in the cooled products. The Authors researched the dynamics of the heat flow density during the cooling of meat products. It is determined that total heat-transfer coefficient varies from 12 to 10 W/(m2·K); for the purposes of applied calculations one can use 11 W/(m2·K). Freezing of the samples in the similar conditions increases an average q proportionally to increase in ∆t, at the same time α is not increasing and amounts to average 12 Vt/(m2·К). An impact of temperature and air velocity q and τ were researched during the development of rational regime for freezing of meat stuffing products. When air temperature decreases from – 20 to – 60ºС and velocity decreases by 5 m/s, τ is also decreasing from 52 to 8 minutes but α is increasing from 48 до 52 Vt/(m2·К). Air velocity change from 3 to 10 m/s increases α from 36 до 74 Vt/(m2·К).Item Обґрунтування співвідношення розмірів приміщень в замкнутій системі опалення та вентиляції теплиць(Transport and Telecommunication Institute, 2021-12-10) Кепко О.І.; Свірень М.О.; Пушка О.С.Однією із задач у овочівництві закритого ґрунту при вирощуванні білкової та вітамінної продукції є зменшення енергоємності виробництва. Застосування замкнутої системи опалення та вентиляції (ЗСОВ) теплиць для вирощування грибів і рослин дозволяє організувати подачу повітря насиченого СО2 в теплицю, а збагаченого О2 в грибницю, і за рахунок цього зменшити витрати енергії на опалення та вентиляцію приміщень. One of the tasks in indoor vegetable growing when growing protein and vitamin products is to reduce the energy consumption of production. The use of a closed heating and ventilation system (CHV) of greenhouses for growing mushrooms and plants allows you to organize the supply of CO2-saturated air to the greenhouse, and O2-enriched air to the mushroom house, and thereby reduce energy costs for heating and ventilation of premises.Item ПІДВИЩЕННЯ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ НА ТРАНСПОРТНИХ РОБОТАХ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ(Уманський НУС, 2023-07) Березовський Андрій Павлович; Прокопенко Едуард Васильович; Трус Олександр МиколайовичРозглянуто результати вивчення стану промислової безпеки на сільськогосподарських підприємствах. Установлено основні причини, що призводять до нещасних випадків серед механізаторів під час транспортувальних робіт, а також під час роботи машинно-тракторних агрегатів. Встановлено, що для надійної роботи слід забезпечити сумісність гальмових систем трактора і причепа, збільшити ефективність гальмових пристроїв, а також розраховано сумарний час аварійної зупинки рухомої машини або агрегату від початку гальмування, величину гальмівного шляху, який проїде автомобіль з моменту виявлення перешкоди до моменту зупинки та інші показники важливі для підтримання стабільностів процесі експлуатації машинно-тракторного агрегату.Item БАЛАНС ГУМУСУ В ҐРУНТІ ЗАЛЕЖНО ВІД НОРМ ДОБРИВ І СИСТЕМ УДОБРЕННЯ В ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ(ПДАУ, 2023-05-17) Трус О.М.Item ГУМІФІКАЦІЯ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН ЧОРНОЗЕМУ ОПІДЗОЛЕНОГО ЗА ТРИВАЛОГО УДОБРЕННЯ В ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ(SPC “Sci-conf.com.ua”, 2023-01-29) Трус Олександр МиколайовичItem БЕЗПЕКА ПРАЦІ ПРИ РОБОТІ МАШИННО-ТРАКТОРНИХ АГРЕГАТІВ(Cognum Publishing House. London, United Kingdom, 2023-07-13) Березовський Андрій Павлович; Прокопенко Едуард Васильович; Трус Олександр МиколайовичItem ВПЛИВ ТРИВАЛОГО УДОБРЕННЯ НА ВМІСТ ВЛАСНЕ ГУМУСОВИХ РЕЧОВИН І ДЕТРИТУ В ЧОРНОЗЕМІ ОПІДЗОЛЕНОМУ ВАЖКОСУГЛИНКОВОМУ(FOP Marenichenko V.V., 2023-06-08) Трус О.М.Item АНАЛІЗ ВИРОБНИЧИХ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ, ЯКІ СТАЛИСЯ У ЗВ’ЯЗКУ З БОЙОВИМИ ДІЯМИ В УКРАЇНІ(International Science Group, 2023-06-13) Березовський Андрій Павлович; Трус Олександр Миколайович; Прокопенко Едуард Васильович; Кепко Олег Ігорович; Журило Світлана ВладиславівнаItem ПРИЧИНИ НАСТАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ В УКРАЇНІ(International Science Group, 2023-06-20) Березовський Андрій Павлович; Трус Олександр Миколайович; Прокопенко Едуард Васильович; Кепко Олег Ігорович; Журило Світлана ВладиславівнаItem ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦЮЮЧИХ ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ(Cognum Publishing House. London, United Kingdom, 2022-12-28) Березовський Андрій Павлович; Трус Олександр Миколайович; Прокопенко Едуард ВасильовичВ статті представлено основні вимоги щодо норм безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту. Розглянуто питання щодо пропозицій розроблення нових, внесення змін і доповнень до встановлених уже норм безоплатної видачі засобів індивідуального захисту.Item СТАН УМОВ І БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ(Cognum Publishing House, London, United Kingdom, 2022-12-21) Березовський Андрій Павлович; Трус Олександр Миколайович; Прокопенко Едуард Васильович