Факультет агрономії
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Факультет агрономії by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 696
Results Per Page
Sort Options
Item Порівняльна характеристика селекційних і місцевих форм часнику за показниками харчової цінності.(Plant Varieties Studying and Protection, 19(1), 58–67. https://doi.org/10.21498/2518-1017.19.1.2023.277772, 0202) Яценко, В. В.; Улянич, О. І.; Яценко, Н. В.; Карпенко, В. П.; Мостов’як, І. І.; Любич, В. В.Дане дослідження було проведено, щоб виявити різницю між показниками харчової цінності сортів і перспективних зразків видів часнику та їх зміни залежно від строку висаджування (підзимній та весняний), і таким чином визначити кращий підвид і сорт/зразок за поживною цінністю. Методи. Упродовж 2018–2022 рр. у польових умовах (м. Умань, 48°46′N, 30°14′E) досліджували 25 селекційних і місцевих форм часнику (9 – озимі стрілкуючі; 9 – озимі нестрілкуючі; 11 – ярі, серед яких зразки за номерами №№ 14, 33, 43 і 44 визначені, як «дворучки». Для аналізу отриманих результатів використали загальноприйняті методи статистичного аналізу. Результати. Виявлено й виділено сорти з високим вмістом білка: ‘Джованна’, ‘Софіївський’, 14, 43, 54 і 55 та сорт ‘Аполлон’ і зразки № 14, 27, 33, 43 і 57 з високою калорійністю м’якуша, які можуть бути вихідним матеріалом для створення високопоживних сортів для потреб харчової промисловості. Характеризуючи види часнику за накопиченням елементів харчової цінності встановлено, що білків найбільше накопичувалося у озимого нестрілкуючого підвиду. Озимий нестрілкуючий підвид накопичував у м’якуші білків на 4,1% у порівнянні з озимим стрілкуючм та на 20,9% у порівнянні з ярим. Аналізуючи вміст жирів у м’якуші видів часнику помітно істотну різницю між підвидами, а саме більший вміст у жирів в озимому стрілкуюму і ярому підвидів відносно озимого нестрілкуючого. Аналіз вмісту вуглеводів у м’якуші часнику показав, що максимальне їх накопичення було у ярої форми, менше у озимого стрілкуючого та ще менше у озимого нестрілкуючого підвиду. Найвищу енергетичну цінність має яра форма – 130,03 кКал/ 100 г сирої маси м’якуша , що більше на 3,1% від озимого стрілкуючого та на 12,6% від озимого нетрілкуючого. Висновки. Дослідження показало істотну різницю за вмістом білків у м’якуші озимого і ярого підвидів, де перевага надавалася озимому часнику. За вмістом жирів різниця була неістотною, а за вмістом вуглеводів - помітною, що впливало на вищу калорійність м’якуша ярої форми.Item Приемы оптимизации азотного питания сахарной свеклы на черноземе оподзоленном(Москва 1991, 1991) Господаренко, Григорій МиколайовичItem ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ НА ОСНОВІ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ(Київ видавництво УСГА, 1992) Господаренко, Григорій Миколайович; Карасюк, Іван Маркіянович; Мартинюк, Андрій ТимофійовичItem Підвищення продуктивності цукрових буряків на основі вдосконалення системи застосування добрив.(Київ видавництво УСГА 1992, 1992) Карасюк, Іван Маркіянович; Господаренко, Григорій Миколайович; Мартинюк, Андрій ТимофійовичItem Г.М. Господаренко Реакція гороху на різні форми фосфорних добрив(Київ видавництво УСГА 1992, 1992) Господаренко, Григорій МиколайовичItem Ефективність ризоторфіну при вирощуванні гороху на чорноземі опідзоленому(Київ " Урожай" 1992, 1992) Карасюк, Іван Маркіянович; Господаренко, Григорій Миколайович; Невлад, Володимир ІвановичItem Продуктивність ярого ячменю залежно від особливостей удобрення(Київ 1995, 1995) Господаренко, Григорій МиколайовичItem Теромодинамічні показники калійного фонду чорнозему опідзоленого залежно від рівня застосування добрив у сівозміні(" Аграрна наука " 1996, 1996-10) Карасюк, Іван Маркіянович; Олійник, Олександр Олександрович; Черно, Олена Дмитрівна; Господаренко, Григорій МиколайовичItem Ефективність запасного внесення різних форм фосфорних добрив(Київ Аграрна наука 1998р, 1998) Господаренко, Григорій МиколайовичItem Індивідуальні особливості насінників цукрових буряків.(Книга 1 ІЦБ УААН К., 1998) Небиков, М.В.; Манько, Олександр АндрійовичItem Ефективність позакореневого підживлення озимої пшениці розчином карбамід-аміачної селітри(Київ - 1999, 1999) Господаренко, Григорій МиколайовичItem Ефективність позакореневого підживлення озимої пшениці розчином карбамід-аміачної селітри(Київ - 1999, 1999) Господаренко, Григорій МиколайовичItem Взаємозв'язок між стійкістю до ризоманії та іншими хворобами цукрових буряків(Інституту цукрових буряків УААН, 2000) Роїк, М.В.; Манько, Олександр АндрійовичItem Винос азоту культурами польової сівозміни залежно від рівня застосування добрив(Київ - 2000, 2000) Господаренко, Григорій Миколайович; Кравець, Ірина СтаніславівнаItem Винос азоту культурами польової сівозміни залежно від рівня застосування добрив(Київ - 2000, 2000) Господаренко, Григорій Миколайович; Кравець, Ірина СтаніславівнаItem Зміна кислотності ґрунту під впливом тривалого застосування добрив у польовій сівозміні(Видавничий відділ ДААУ, 2000) Прокопчук, Ігор Васильович; Господаренко, Григорій МиколайовичТривале застосування добрив в високих дозах, особливо мінеральних призводить до підвищення кислотності грунту.Item Зміна кислотності ґрунту під впливом тривалого застосування добрив у польовій сівозміні(Редакційно-видавничий відділ Уманського НУС, 2000) Прокопчук, Ігор Васильович; Господаренко, Григорій МиколайовичНа основі даних, які було одержано у тривалому стаціонарному польовому (з 1964 року) досліді, показано зміну основних параметрів показників родючості чорнозему опідзоленого. Встановлено, що тривале сільськогосподарське використання ґрунту без застосування добрив призводить до поступової його деградації. Застосування різних систем удобрення позитивно впливає на покращення основних показників родючості ґрунту, при цьому вміст гумусу зберігається на рівні 2,76–2,84% за мінеральної системи удобрення, 2,88–3,24% – за органічної і 3,34% за органо- мінеральної. Застосування різних систем удобрення по різному впливає на кислотність ґрунту. Так, за мінеральної системи спостерігається його підкислення і зменшення величини суми увібраних основ, за органічної системи простежується пом’якшуюча дія на фізико-хімічні властивості. Всі системи, які вивчались у досліді також позитивно впливали на покращення поживного режиму чорнозему опідзоленого.Item Вплив тривалого застосування добрив у польовій сівозміні на кислотність чорнозему опідзоленого(Видавничий відділ ДААУ, 2000) Прокопчук, Ігор Васильович; Господаренко, Григорій МиколайовичВивчали вплив тривалого (35 р.) застосування різних систем удобрення у польовій сівозміні на кислотність чорнозему опідзоленого. Не дивлячись на те, що даний грунт має нейтральну і навіть лужну реакцію підорних шарів, проходить інтенсивне його підкислення, особливо при застосуванні підвищених доз мінеральних добрив (N135P135K135 на 1 га ріллі).Item Вплив тривалого застосування добрив у польовій сівозміні на кислотність чорнозему опідзоленого(МСП "ТЕНАР", 2000) Прокопчук, Ігор Васильович; Господаренко, Григорій МиколайовичВивчали вплив тривалого (35 років) застосування різних систем удобрення у польовій сівозміні на кислотність чорнозему опідзоленого.Item Вплив тривалого застосування добрив на продуктивність цукрових буряків(Київська правда, 2000-06) Господаренко, Григорій Миколайович