S. POLTORETSKYIS. TRETIAKOVAI. MOSTOVIAKA. YATSENKON. POLTORETSKAA. BEREZOVSKYI2020-08-082020-08-082020Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва", 96 (1), стор. 6762415-8240http://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/7543Наведено аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних літературних джерел, щодо впливу строку і способу сівби на ріст, продуктивність, забур’яненість, ураження посівів пшениці озимої (Triticum aestivum L.) хворобами і шкідниками в різних ґрунтово-кліматичних умовах. В результаті проведеного аналізу встановлено, що науковці й до нині не мають єдиної думки 24 стосовно конкретних параметрів виконання цих агрозаходів. Проте, більшість з них зазначають, що в останні 10–15 років оптимальні строки сівби змістилися від оптимально ранніх до середніх і оптимально пізніх з урахуванням конкретних ґрунтово-кліматичних умов регіону вирощування культури. Вибір строку сівби супроводжується змінами й стосовно інших елементів технології вирощування пшениці озимої – добору сортів стосовно групи стиглості, встановлення норми висіву й способу сівби. Неоднозначним є вплив цих агрозаходів на продуктивність посівів та якість сформованого врожаю.en-USпшениця озима, строк сівби, ріст, продуктивність, щільність агроценозу, ураженість, хворобами і шкідниками.THE INFLUENCE OF THE DURATION, THE METHOD OF SOWING AND THE REDUCTION RATES ON THE GROWTH AND PRODUCTIVITY OF WINTER WHEATСтаття