Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Kepko, V.M."

Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Analysis of economic efficiency of using different fuel types in individual heating systems
    (Мелітопольська типографія «Люкс», 2018) Kepko, O.I.; Kepko, V.M.; Pushka, O.S.
    The basis of traditional methods for comparing the efficiency of using different types of energy sources is normative coefficients of capital investments and payback period, which became non urgent in our time under unstable price policy. Therefore, the need for short-term forecasting of efficient use of energy sources is topical. At present, many individuals and legal persons, while solving the problem of choosing the energy source for heating social and industrial facilities, provide different types of heating equipment before building, that is, they install several boiler units with different types of fuel, or machines that allow using of several fuel types. The efficiency of using different types of energy sources depending on consumption volume and time of day, fuel price and transportation costs on the basis of a comparative analysis of the cost of using energy sources depending on their energy capacity was analyzed in the article. Основою традиційних методик порівняння ефективності використання різних видів енергоносіїв є нормативні коефіцієнти ефективності капіталовкладень та терміну окупності, які в наш час, при нестабільній ціновій політиці стали не актуальними. Тому актуальною є необхідність короткострокового прогнозування ефективного використання енергоносіїв. На даний час чимало фізичних та юридичних осіб при вирішенні проблеми вибору енергоносія для опалення соціальних та виробничих об’єктів передбачають при будівництві різні види опалювального обладнання, тобто встановлюють декілька котельних агрегатів на різних видах палива, або агрегати, які дозволяють використовувати кілька видів палива. В статті проводиться аналіз ефективності використання різних видів енергоносіїв в залежності від об’ємів їх споживання та часу доби, ціни на паливо та витрат на його транспортування на основі порівняльного аналізу вартості використання енергоносіїв в залежності від їх енергомісткості.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Osiagniecia naukowe w rozwiazaniu problemu przetwarzania surowych materialow roslinnych
    (Wloclawek, 2019-09-27) Belinska, S.O.; Kamieniewa, N.V.; Moroz, O.O.; Kepko, O.I.; Kepko, V.M.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Study of blurring and hysteresis of phase transformations of milk fat by transit calorimetry method
    (U.T.Press Publishing House, 2020) Fedorov, V.G.; Kepko, O.I.; Kepko, V.M.; Trus, O.M.; Zhurilo, S.V.
    The so-called effective heat capacity of dairy products, which may include enthalpy changes due to the heat of phase transformations of individual components of the product is used in the technological calculations; the use of the additive rule in this case can lead to the significant errors. The use of the transit calorimetry method described in this article gives an opportunity to deepen the knowledge on the blurring phase transition in dairy products, to clarify information on technological and thermophysical characteristics of the products, to establish a connection between them, to reduce the expenses of energy and material resources per unit of finished products, to detect counterfeit dairy products. The result of the paper is to determine the probable quantitative characteristics of the heat capacity of milk fat of total phase, and the fraction of solid phase due to the phase transformations, their blurring and hysteresis. У технологічних розрахунках користуються так званою ефективною теплоємністю молочних продуктів, до якої може входити змінення ентальпії за рахунок теплоти фазових перетворень окремих компонентів продукту, користування правилом адитивності при цьому може привести до істотних похибок. Застосування метода транзитної калориметрії, що викладається в даній статті, дає можливість поглибити знання про розмитий фазовий перехід у молочних продуктах, уточнити інформацію про технологічні і теплофізичні характеристики продуктів, встановити між ними зв’язок, зменшити витрати енергетичних і матеріальних ресурсів на одиницю готової продукції, виявляти фальсифіковані молочні продукти. Результатом роботи є визначення ймовірних кількісних характеристик теплоємності молочного жиру загальної, та за рахунок фазових перетворень, частки твердої фази, їх розмитості та гістерезису. В технологических расчетах пользуются так называемой эффективной теплоемкостью молочных продуктов, в которую может входить изменение энтальпии за счет теплоты фазовых превращений отдельных компонентов продукта, использование правила аддитивности при этом может привести к существенным погрешностям. Применение метода транзитной калориметрии, излагаемого в данной статье, дает возможность углубить знания о размытом фазовом переходе в молочных продуктах, уточнить информацию о технологических и теплофизических характеристиках продуктов, установить между ними связь, уменьшить расходы энергетических и материальных ресурсов на единицу готовой продукции, выявлять фальсифицированные молочные продукты. Результатом работы является определение возможных количественных характеристик теплоемкости молочного жира общей, и за счет фазовых превращений, части твердой фазы, их размытости и гистерезиса.
  • Головний сайт Університету
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback
© 2025 Уманський НУ. Працює на базі DSpace